Identificeren van een defecte afwateringsleiding en uw beslissingen

Een goed werkend riool is onmisbaar in elk huis. Maar soms kunnen er problemen ontstaan waardoor het beschadigd raakt. Hoe kunt u dit herkennen? En wat is de correcte aanpak?Dit blog beschrijft verschillende signalen van een kapotte riolering en biedt oplossingen om snel actie te ondernemen bij eventuele problemen.

Signalen van een defect riool herkennen

Er zijn diverse problemen die kunnen wijzen op een kapotte riolering. Er kunnen zich enkele kleine problemen voordoen zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook lastige kwesties zoals verstoppingen. Indien deze problemen zich jaarlijks manifesteren, hoeft u zich nog geen zorgen te maken over een beschadigd riool. Als de problemen aanhouden, is het aan te raden om een rioolinspectie te overwegen.

Een ander probleem met verstoppingen is een zogenaamde totaalverstopping. Deze is te herkennen aan overstromingen rondom de afvoerputjes in het huis. Dit geeft ook aan dat er mogelijk sprake is van een kapotte riolering. Gemiddeld is zo’n 20% van alle gevallen van verstopping te wijten aan een beschadigd riool. Als u een kelder bezit, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke gevallen is een inspectie of zelfs een reparatie vereist.

Hoe vat een riool schade op?

Er zijn verschillende redenen waarom een riool kapot kan gaan. Zowel interne als externe factoren kunnen hieraan bijdragen. De slijtage door ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan leiden tot problemen. Ook schade door slecht weer is een risicofactor. Als er te veel druk op het riool komt, is er kans dat het begint te scheuren.

Het riool kan losscheuren van de muur of binnenin barsten door spanning op het systeem. Roestvorming en wortelgroei zijn mogelijke oorzaken van een defect riool. Bij al deze situaties is het raadzaam om een inspectie van het riool te laten doen voordat met de reparaties gestart wordt.

Waarom is het verstandig een rioolinspectie te overwegen?

Professionals hebben geavanceerde middelen om problemen met het riool te kunnen detecteren. Wanneer een rioolinspectie wordt uitgevoerd, wordt het duidelijk waar het probleem zich bevindt en welke stappen er moeten worden genomen. U kunt kiezen uit twee methoden voor een inspectie, namelijk met een rioolcamera of met rookdetectie.

Een uniek type camera, de riooldetectiecamera, wordt gebruikt om het riool te inspecteren en de problemen te achterhalen. Het rookdetectie-apparaat blaast rook de riolering in en kijkt vervolgens waar die rook op specifieke plekken verdwijnt. De locaties waar de rook niet meer te zien is, kunnen wijzen op de aanwezigheid van een lekkage in het riool.

U kunt de inspectie of reparatie van uw riool laten doen

Heeft u het vermoeden dat uw riool beschadigd is? Of heeft u vaak moeite met rioolverstoppingen?Wij zijn er voor u! Neem contact op met ATF Loodgieter & Onderhoud via 070 207 5071 en maak een afspraak. Wij zijn er voor u om u te helpen met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5071

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Hulp bij een verstopping in uw gootsteen
> Verstopping als oorzaak van stankoverlast
> Ontdek hoe u van rioolvliegjes afkomt